Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen “Türk Mutfağı Yaz Okulu” programı kapsamında farklı ülkelerden gelen 13 şef, gastronomi uzmanlarının rehberliğinde Anadolu lezzetlerini tanıma fırsatı buldu.
YEE’nin farklı milletler ortasında kültür köprüleri kurulması hedefiyle gerçekleştirdiği “Türkçe, Türkoloji ve Tematik Yaz Okulları” programı kapsamında bu yıl 69 ülkeden 735 konuk öğrenci Türkiye’ye geldi.
Program kapsamında düzenlenen “Türk Mutfağı Yaz Okulu”na ise farklı ülkelerden gelen 13 şefe, Türk şefler ve gastronomi uzmanlarının rehberliğinde İstanbul, Konya, Gaziantep ve Şanlıurfa’nın mutfak kültürü tanıtıldı.
Gaziantep’te beyran ve yuvarlamanın yapılışı uygulamalı gösterilen şefler, Konya ve Şanlıurfa’da da yöresel mutfağı tanıma fırsatı buldu.
Programda, Anadolu yemeklerinin, lokal tarifler ve teknikler eşliğinde nasıl yapıldığı anlatılan seminerler düzenlenirken, pişirilen yemekler konuklara de ikram edildi.
Ziyaret ettikleri kentlerde Türk ailelerin sofrasına da konuk olan konuklar, sofra kültürünü yakından deneyimledi ve mutfak kültürüne dair yerleri ziyaret ederek uygulamalı dersler aldı.
Baklavanın nasıl yapıldığı gösterildi
İstanbul’daki seyahatte ise şeflere, saray mutfak kültürü ve Türk kahvesinin öyküsü anlatıldı. Tekrar Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Lideri ve baklava ustası Az Güllü de şeflere, baklavanın yapılışını gösterdi.
YEE Türk Mutfağı Yaz Okulu Koordinatörü Selçuk Karakılıç, AA muhabirine, Türkiye’ye gelen gastronomi uzmanlarına Türk mutfağının 2 bin yıllık tarihinin düzenlenen seminerle anlatıldığını söyledi.
Mutfak kültürünü tanıtan yerlerin gezildiğini belirten Karakılıç, “Osmanlı’nın sofrası ve mutfağı bahisli seminerden sonra Topkapı Sarayı’nın mutfak kısmı gezdirildi. Bu programla şunu arzuluyoruz, gelen konuklara Türk mutfağının inceliklerini, sofra tertibinden yemeklerin çeşidine varıncaya kadar bunları anlatmak.” dedi.
Karakılıç, öbür ülkelerdeki şefler ile Türk şefler ortasındaki diyaloğu ve paylaşımı da geliştirmek istediklerini kaydederek, Türkiye’nin tanıtımında değerli yeri olan baklavanın nasıl yapıldığını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini yerinde incelediklerini lisana getirdi.
Temel vizyonlarına değinen Karakılıç, “YEE dünyanın 65 ülkesinde faaliyet gösteriyor. Mutfağına, sinemasına, tiyatrosuna ve müziğine kadar bir tanıtım icra ediyor. Türk mutfağı yaz okulunun temel gayesi de mutfağımızın seçkin örneklerini tanıtmak ve bu alandaki uzmanlarla bir ortaya gelen konukları birbirleriyle irtibatlandırmak.” tabirlerini kullandı.
Nadir Güllü de Türk mutfağını deneyimlemek için gelen şefleri baklava kültürüyle tanıştırmaktan memnunluk duyduğunu söyleyerek, “Bir ülkenin mutfağı o ülkenin kültürünün kesimidir. Ben bir sanatkarım, ustayım. Osmanlı’dan gelen kültürü bu formda tanıtınca ben de yaptığım işten zevk alıyorum. Beşerler Osmanlı’dan gelen sanatı görmüş oluyor. Baklavanın da bir sanat olduğunu görüyorlar. Ülkemi tanıtmak çok hoşuma gidiyor.” formunda konuştu.
“Kanada’ya döndüğümde öğrencilere bu varlıklı mutfağı tanıtmak istiyorum”
Kanadalı şef Avi Hollo da ülkesinde bir gastronomi okulunda 18 yıldır öğretmenlik yaptığını belirterek, “Kanada’ya döndüğümde öğrencilere bu güçlü mutfağı tanıtmak istiyorum. Osmanlı mutfağını öğrendim. Ustalardan püf noktaları öğreniyoruz.” dedi.
Azerbaycanlı şef Aynur Ahadova ise İngiltere’den geldiğini anlatarak, “Türk mutfağını çok seviyorum. En sevdiğim tarafı hoş ve bol yerli gereç kullanılması. İngiltere’ye burada öğrendiklerimi götüreceğim. Türk mutfağını herkes tanımalı, tatmalı, bilmeli.” diye konuştu.
More Stories
Taksici Sefer Kaya’nın Kardeşi: “Biz Kefenimizle Meskenden Çıkıyoruz”
Süleymanpaşa Belediyesi Yol İmal Çalışmalarına Devam Ediyor
Pendik’te Elektrik Kablosu Deposunda Yangın Çıktı